0

Delni znesek: 0,00 


V košarici ni izdelkov.

Navigacija

SUPER HRANA: PARADIŽNIK

Paradižnik je zelenjava, ki jo lahko najdemo na skoraj vsakem vrtu. Izvira iz Južne Amerike in je zelo sorodna rastlina s čilijem, tobakom in jajčevcem. Kljub temu, da je tehnično gledano sadež, paradižnik uvršačmo med zelenjavo, zaradi nizke vsebnosti sladkorja. Obstaja več kot sto različnih vrst pradižnika, bodisi organskih, hibridnih ali gensko spremenjenih. Večina kmetovalcev in vrtnarjev sadi rdeče paradižnike, obstajajo pa tudi rumeni, oranžni, roza, vijolični, zeleni ali beli paradižniki.

KORISTEN ZA VAŠE ZDRAVJE

So glavni vir antioksidanta likopen, ki je povezan z mnogimi pozitivnimi učinki na telo, saj zmanjšuje možnosti za tveganje bolezni srca in ožilja, nastankom raka ter sladkorno boleznijo. Visok vnos sadja in zelenjave je povezan tudi z zdravo kožo, lasmi, več energije in manjšo telesno težo. Povečanje porabe sadja in zelenjave znatno zmanjša tveganje za debelost in splošno umrljivost. Prav tako je paradižnik odličen vir vitamina C in kalija.

RAZLIČNE SORTE, RAZLIČNE KORISTI ZA VAŠE ZDRAVJE

Obstajajo različne vrste paradižnika, ki jih je mogoče pripraviti na zelo različne načine, kot so juhe, sokovi, pireji ali preprosto kar narezan paradižnik. Koristi za naše zdravje se razlikujejo glede na samo vrsto paradižnika. Češnjev paradižnik vsebuje več betakarotena kot navaden paradižnik. Beta karoten je provitamin A, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Svež paradižnik je zelo bogat tudi s kalijem. 100 g paradižnika vsebuje 237 mg kalija in samo 5 mg natrija. Visok vnos kalija in nizki vnos natrija predstavljata super kombinacijo za dobro zdravje in počutje. Kot smo že zgoraj omenili je paradižnik bogat vir likopena, luteina in beta karotena. To so močni antioksidanti, za katere je bilo znanstveno dokazano, da ščitijo oči pred makularno degeneracijo. Prav tako se nam ob rednem uživanju paradižnika zmanjšajo gube na telesu, izboljša se trdnost nohtov in stanje lasišča. Priporočljivo je tudi, da ga uživajo nosečnice ali ženske pred nosečnostjo, saj vsebuje tudi naravni vir folne kisline.  Prav tako izboljšuje prebavo in preprečuje zaprtje telesa, saj vsebuje ogromno vlaknin in posledično zmanjšuje možnost za nastanek raka na debelem črevesu. Tudi za tiste, ki imate težave z mehurjem je super hrana, spodbudi uriniranje zaradi visoke vsebnosti vode. To povečuje izločanje toksinov, soli, sečne kisline in nekaterih maščob iz telesa.

100% bio paradižnik na domačem vrtu.

 

SAJENJE PARADIŽNIKA

Sajenje paradižnika zahteva nekaj znanja, da bodo plodovi veliki in okusni. Če se odločimo, da bomo imeli svoje sadike iz semen, bomo začeli s sajenjem 6 do 8 tednov pred zadnjo predvideno zmrzaljo. Paradižniku odgovarja, da ima vsaj 6 ur dnevne svetlobe. Luknje so globoke od 20 do 30 cm, posipamo jih z gnojilom. Priporočamo vam organsko gnojilo Big plant, saj bo omogočilo paradižnikom čudovito rast, hkrati jih bo pa zaščitilo pred plesnijo in boleznimi. Organsko gnojilo Big plant pomaga paradižnikom, da ustvarijo več cvetov, s tem dobimo tudi več plodov. Sadite jih v razadlji 30 do 40 cm. Ko so paradižniki že malo večji, jim moramo zakoličiti oporo zaradi njihove stabilnosti. Če jih ne vežemo ob oporo, se bodo polomli, ko bodo imeli plodove.

Sajenje paradižnika z oporo za rast.

KAKO GA PRAVILNO SKLADIŠČITI

Paradižnik je v polnem zorenju in že čaka na nas, da ga poberemo. Potrgajte paradižnike, ki so lepe žive barve. Bolj zreli paradižnik bomo pobrali, več okusa in seveda vseh koristnih snovi bo vseboval. Najbolje ga je hraniti v hladilniku, tako mu podaljšamo svežino in uporabnost. Če ga hranimo izven hladilnika se bo hitro pokvaril ter postal mehak in kašast. Seveda lahko poberemo tudi še nezrele paradižnike, ki nimajo polne rdeče barve in ga pustimo, da dozori. Ampak v tem primeru ga ne smemo hraniti v hladilniku, saj upočasnimo proces zorenja, pustite ga na sobni temperaturi. Če pa želite pospešiti postopek zorenja, paradižnik postavite zraven banane ali jabolke.

ORGANSKO? DA, SEVEDA

Za tiste, ki pa nimate svojih vrtov priporočamo, da kupujete paradižnik z ekološkim certifikatom. Pri podjetju Organics nutrients spodbujamo ekološko pridelavo hrane, saj se zavedamo slabosti umetnih gnojil. Ne samo, da so umetna in kemična gnojila polna težkih kovin in slabo vplivajo na naravo, ampak slabo vplivajo tudi na naše zdravje. Tudi paradižniki, ki jih kupujemo v supermarketih so bistveno slabšega okusa in vsebujejo manj koristnih snovi, kot pa paradižniki pridelani na ekološki način.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This