0

Delni znesek: 0,00 


V košarici ni izdelkov.

Navigacija

Čili je rastlina, ki je znana po svojih vročih okusih in prečudovitih barvah. Obstaja veliko različnih sort čilija. Najbolj znane so jalapeño, kajenski poper, habanero, bhut jolokia, carolina reaper,…

Ponavadi se uporabljajo kot začimbe ali manj pomembne sestavine v različnih jedeh, začimbnih mešanicah ali omakah. Njihova glavna bioaktivna snov je kapsaicin, ki je odgovorna za njihov pekoč občutek. Kapsaicin je odgovoren tudi za številne zdravstvene koristi.

VITAMINI IN MINERALI

Čili je bogat z minerali in vitamini, ker pa se uporablja v zelo majhnih količinah je vnos mineralov in vitaminov v zelo majhnih količinah.

Vitamin C : je močan antioksidant, ki je pomemben za celjenje ran in in imunsko odpornost.

Vitamin B6: družina vitaminov B pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.

Vitamin K1: je bistven za strjevanje krvi, zdrave kosti in ledvice.

Kalij: ustrezen  vnos kalija lahko zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

Baker:  baker ima pomembno vlogo pri obnovi živcev ter zdravju kosti.

Vitamin A: ima pomembno vlogo pri dobrem vidu, imunskem sistemu in razvoju celic ter tkiv.

Jalapeño

LAJŠANJE BOLEČIN

Kapsaicin glavna bioaktivna snov v čiliju ima nekaj edinstvenih lastnosti. Pomaga zmanjšati bolečino , tako da oslabi oskrbo vašega telesa s substanco P, ki sodeluje pri prenosu signalov bolečine v možgane. Uporablja tudi v različnih kremah za lajšanje bolečin.

IZGUBA TELESNE TEŽE

Debelost je resno zdravstveno stanje, ki povečuje tveganje za številne kronične bolezni. Študije so pokazale, da lahko 10g čilija spodbuja hujšanje, tako da zmanjšuje apetit in povečuje izgorevanje maščobe. Seveda, je pomemben tudi zdrav življenski slog, ne le uporaba čilija.

SAJENJE ČILIJA

Da bi zagotovili, dober pridelek potrebujejo čiliji ogromno toplote in sončno lego. Lahko jih gojimo v rastlinjaku ali na prostem. Zelo pekočim čilijem vsekakor odgovarja vzgoja v rastlinjakih, saj je tam še bolj vroče in lahko razvijejo še več pekočnosti, okusa in vonja.

SADIKE ALI SEMENA?

Rastline čilija lahko kupite ali pa jih vzgojite iz semen. Za kalitev semena potrebujete vsaj 20 °C, zaradi hitrejše in boljše kaljivosti. Semena položite v vlažno papirnato brisačko, jo preložite, tako da bodo semena pokrita. Vse skupaj položite nekam na varno. Če se boste odločili za vzgojo čilija iz semen, morate začeti zelo zgodaj spomladi, nekje meseca marca.

Presajanje čilija

VZKLITJE SEMENA

Semena čilija potrebujejo za vzklitev od 1 do 2 tedna, odvisno od sorte čilijev. Vzklite semena posadite v zemljo in jih dobro zalijte.

IZIBRA ZEMLJE

Priporočamo, da uporabljate kvalitetno mešanico zemlje, ki vsebuje humus. Za najboljše rezultate in zdravo rast sadik dodajte zemlji naravni izboljševalec in biostimulant Big plant,ki vnese v zemljo koristne mikroorganizme in naredi sadike odporne proti boleznim.

PRESAJANJE ČILIJA V NARAVO

Ko so sadike dovolj velike, okrog  10-15 cm jih lahko presadimo v naravo. Tukaj bi vas opozorili, da ne prehitevate in jih posadite nekje v sredini maja. Zemljo dobro pripravite, prekopljite in jo pognojite. Priporočamo, da v vsako luknjo dodate merico gnojila Big plant in premešate z zemljo. Tako bodo vaše sadike preskrbljene s hranili in koristnimi bakterijami 3-4 tedne. Luknja naj bo globoka okrog 20 cm, sadite pa jih v razmaku 60 cm. Tako kot večina rastlin, tudi čili lepše uspeva v bogatih tleh.

Nasad bio čilija

ZALIVANJE ČILIJA

Čilij v sušnih obdobjih zalivatje 2 do 3 krat na teden. Priporočamo, da zalivate manjkrat in z več vode, saj bodo ustvarili večje korenine in ne bodo tako odvisni od vas. Uporabite tudi zastirko, saj zadržuje vlago in zatre plevel.

PROBLEMI PRI RASTI ČILIJEV

Med samo rastjo potrebujejo zelo bogata tla. S tem preprečimo tudi veliko bolezni, hkrati pa tudi povečamo rodovitnost čilijev. Ko čiliji dozorijo so plodovi ponavadi težki, glede na njihovo debelost vej, zato morate čilijem dati oporo, da se ne zlomi. Če imate probleme, da sadika čilija odmre brez kakršnega  koli vzorka so lahko krive škodljive ogorčice. Škodljive ogorčice so lahko znak nekakovostne zemlje.

 POBIRANJE ČILIJEV

Čiliji potrebujejo toplo in sončno poletje, da lepo dozorijo. Pobiramo jih nekje konec meseca avgusta ali septembra. Če vaš pridelek še vseeno ni dozorel, jih lahko potrgate, saj bodo dozoreli. Pomembno je, da jih položite nekam na toplo, da prej dozorijo. Zraven nedozorelih plodov položite jabolka, saj oddajajo plin etilen, ki pospeši zorenje.

KAKO SHRANITI ČILIJE?

Če želite ohraniti čilije jih zamrznite ali posušite.

Posušite jih lahko v sušilnikih sadja ali jih preprosto prepičite z iglo in jih obesite na vrvico.

Čilije zamrznite takoj po nabiranju. Ko jih boste odmrznili, bodo čiliji malo mehkejši, ampak ne skrbite okusi in pekočnost bo enaka, kot pri svežih čilijih.

Sušenje čilija na vrvici

 

 

Pin It on Pinterest

Share This