0

Delni znesek: 0,00 


V košarici ni izdelkov.

Navigacija

Borovnice: kako jih pravilno posaditi, negovati in uporabljati?

Ali ste vedeli, da borovnice pomagajo proti staranju, znižujejo krvni tlak, varujejo srce in možgane ter celo krepijo spomin? Intenzivne raziskave znanstvenikov, še naprej razkrivajo neverjetne koristi borovnic.

Prav tako vsebujejo dostojno količino topnih vlaknin, kar upočasni stopnjo sproščanja sladkorja v krvni obtok in pomaga pri ohranjanju prebavnega sistema. Borovnice so tudi dober vir vitamina C, vitamina K in vlaknin. Barvo borovnic, od modre do vijolične, povzroča skupina flavonoidov imenovanih antocianini, ki imajo izjemno antioksidativno moč. Raziskave so pokazale da antocianini pomagajo preprečevati degenerativne bolezni kot so rak, srčne bolezni, kap in izguba spomina.

 

POSADITE SVOJE BOROVNICE

Najprej izberite sončno lego, saj borovnicam ustreza sonce in kisla zemlja. Idealen PH zemlje za borovnice je med 4 in 5. Šota in iglice bora so dobri dodatki, ki bodo pomagali zakisati zemljo. Borovnica je plitvo ukoreninjena rastlina, zato zahteva tla, ki držijo vlago. Tukaj moramo še omeniti, da voda ne sme stati, ampak mora odteči. Treba jih je posaditi čimprej spomladi. Luknje naj bodo globoke okrog 40 cm in prav tako tudi široke. Sadimo jih na razdalji 1,5m zaporedoma in 2,5m med vrsticami. Okrog zasajenih borovnic posipajte Big plant, saj bo borovnicam pomagal, da naredijo več plodov, da bodo še bolj okusne, večje in bolj odporne.

Kako jih pravilno zalivati pa preberite v članku »Kako pravilno zalivati vrt?«

Klikni na spodnjo sliko in poskrbi za največje in najbolj sočne borovnice.

100% ekološke borovnice pognojene z Big plant

Še nekaj koristnih nasvetov kako lahko uporabite borovnice:

OMAKA IZ BOROVNIC

Potrebujete:

  • 30 g sladkorja (po želji lahko tudi več ali manj);
  • 120g borovnic;
  • polovico limone;

V ponev dodajte borovnice, sladkor in limono. Na srednjem ognju mešajte okrog 5 minut, da se raztopi sladkor. Borovnice mešajte nežno da ostanejo cele. Po želji še sladkajte omako.

ČAJ IZ POSUŠENIH LISTOV BOROVNIC

Liste borovnic potrgamo, ter jih posušimo. 1 čajno žličko posušenih listov prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5-6 min. Čaj znižuje krvni sladkor.

ČAJ IZ POSUŠENIH PLODOV BOROVNIC

V vrelo vodo damo 2-3 žlice posušenih borovnic. V vreli vodi kuhamo približno 10 min., odcedimo in pijemo ohlajen čaj. Čaj pomaga proti driski, super je tudi za grgranje pri vnetju grla.

MASKA ZA OBRAZ IZ BOROVNIC

Borovnice vsebujejo vitamine A, B in C, kalcij in železo, zato delujejo antioksidativno. Kožo nahranijo in jo navlažijo, preprečujejo pa tudi pokanje žilic.

Z vilicami pretlačimo borovnice in jih zmešamo z navadnim jogurtom. Masko nanesemo na obraz in pustimo stati 15 do 20 min. Masko speremo s toplo vodo.

SMOOTHIE IZ BOROVNIC

POTREBUJEMO:
  • 300g borovnic
  • žlička medu
  • 3dcl mleka
  • 1 kocka ledu

Vse sestavine stresemo v multipraktik in dobro zmešamo. Enostaven in super zdrav zajtrk je nared.

Smoothie iz borovnic

 

Pin It on Pinterest

Share This